ŽIVEO JE GLEDAJUĆI U SOPSTVENO MEĐUNOŽJE: Za "presavijenog čoveka", nakon dve i po decenije DESILO SE OVO (VIDEO)
Kinez Li Hua koji ima ankilozirajućeg spondilitisa, Foto: Printscreen/Youtube/South China Morning Post

UŽAS

ŽIVEO JE GLEDAJUĆI U SOPSTVENO MEĐUNOŽJE: Za "presavijenog čoveka", nakon dve i po decenije DESILO SE OVO (VIDEO)

Prošao je četiri teške operacije i šest meseci rehabilitacije kako bi konačno mogao da ispravi gornji deo tela.

Objavljeno:

Kinez Li Hua imao je samo 18 godina kada je prvi put osetio bolove u kičmi. Živeći u ruralnoj Kini teško je dolazio do lekara, ali njegova majka nije odustajala. Vodala ga je po lekarima, obišao nekoliko bolnica kada su lekari dijagnostikovali da boluje od retkog poremećaja - ankilozirajućeg spondilitisa.

Bolovi u kičmi

Kako je svojevremeno za britanski The Sun ispričala njegova majka Tang, njen sin Li je rođen kao zdrava i vesela osoba.

- Imao je 18 godina kada su počeli bolovi u kičmi. Vodila sam ga po bolnicama, ali niko od lekara nije želeo da ga operiše - ispričala je njegova majka.

Njegovo stanje se rapidno pogoršavalo i ubrzo je postao poznat kao "presavijeni čovek". Više od dve i po decenije živeo je gledajući u sopstveno međunožje. Lice mu je bilo pritisnuto na butine. Nije mogao da se uspravi, da jede ili hoda, da se kupa i obavlja osnovne fiziološke potrebe. O njemu je brinula njegova majka Tang, koja ga je kupala, hranila i čistila njegov izmet.

- Često je bio uznemiren, plakao je i padao u depresiju. Stalno me je pitao kako je moguće da je medicina toliko uznapredovala da svima mogu da pomognu osim njemu. Tešila sam ga i govorila da gleda na internetu i ako pronađe lekara da ću podići kredit kako bih mu platila lečenje - prisetila se Tang brišući suze s lica.

Ona priznaje da joj nije bilo teško da brine za svog sina, ali se plašila šta će se dogoditi s njim kad ona jednog dana umre.

- Moja najveća briga bila je ko će se brinuti o njemu nakon što umrem. Niko ne bi vodio računa o njemu. Bio bi jadan, a ne bi imao ko da mu pomogne da ode u toalet - dodala je njegova majka.

Lomljenje kostiju

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Na sreću, 2019. Li je uspeo da pronađe lekara koji je bio spreman da ga operiše. Li je zajedno sa majkom otputovao u Šenzen u bolnicu gde ga je dočekao dr Tao Hurijen koji ga je upozorio da je operacija vrlo rizična.

- Mogao bi da doživi hemoragični šok, da postane paraplegičar ili čak da umre. Morala sam da se psihički pripremim i budem spremna za svaki od ovih scenarija. Ali, videći nadu u očima moga sina nisam odustala - ispričala je Tang.

Sam dr Huiren je složenost operacije kičme Lija uporedio sa penjanjem na Mont Everest. Urađene su četiri komplikovana hiruška zahvata koja su pordzumevala lomljenje kostiju i vraćanja tela u normalan položaj. Samo poslednja operacija je trajala više od 14 sati.

Nakon uspešnih operacija usledilo je šest meseci intenzivne rehabilitacije Li je konačno bio uspravljen i hodao jeuz pomoć hodalice.

Na snimcima koji su nastali u njegovoj kući vidi se konačno sedi uspravno dok jede, radi u porodičnoj radnji i ide u šetnju sa svojom mamom.

- Pre operacije niko nije verovao da ću ikad više ustati. Sada mogu da pogledam u lju de u oči - rekao je Li za South Morning China Post.

On ne krije sreću što može konačno da živi normalno.

- Mogu da ustanem, podignem glavu, da sam uzimam lekove, da sedim uspravno, da legnem u krevet... Nije mi bilo stalo da radim takve stvari pre operacije - rekao je on.

Li planira da pokrene sopstveni mali biznis kako bi mogao da pomogne sebi i svojoj staroj majci.

Simptomi

Ankilozantni spondilitis (AS) je dugotrajno stanje u kome se kičma i drugi delovi tela upale. Najčešće se razvija kod tinejdžera i mladih odraslih osoba. Dvaput je češći kod muškaraca nego kod žena. Najčešći simptomi su:

  • bol u leđima i ukočenost
  • bol i otoci u drugim delovima tela
  • upala zglobova (artritis)
  • zapaljenje mesta gde se tetiva spaja sa kosti (entezitis)
  • ekstremni umor

Ovi simptomi imaju tendenciju da se razvijaju postepeno, obično tokom nekoliko meseci ili godina, mogu se pojaviti i nestati tokom vremena. Kod nekih ljudi stanje se vremenom poboljšava, ali kod drugih može se polako pogoršati. Lek za ovu boloest ne postoji, a jedino što može nekad da pomogne su rizične operacije kada se hiruškim putem popravljaju oštećeni zglobovi i ispravlja savijanje kičme.

BONUS VIDEO:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso / Srećna republika / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.